Tuesday 3 April 2018

Услуге домова за стара лица

Када старије особе дођу у стадијум да не могу у потпуности да се брину о себи, онда им помоћ њихових најближих највише значи. Међутим, проблем настаје када њихови рођаци не могу у довољној мери да им се посвете. Како болест или старост одмиче њима је потребно све више пажње и бриге. Постоји неколико опција када се нађете у овој ситуацији, односно када је неко од ваших ближњих дошао у стадијум да се тешко сналази, да не може самостално да се креће, једе, обавља свакодневне активности.

Дневна нега - ангажовање особе од поверења за чување


Многе жене се опредељују да неко од њихових додатних занимања и шанси да зараде додатни новац буде управо чување старијих лица. Уколико познајете тако неког, добро би било да њих ангажујете. Најбоље је када је то особа од поверења, јер знате да ће се исто опходити према вашем ближњем, као што то чините и ви. Ангажовање особе од поверења може и најмање да вас кошта. Услове договарате са њом или њим у зависности од потреба старијег лица. То значи да особа за чување може да буде ту неколико сати у току дана или да долази само ујутру и слилчно. То пре свега зависи и у каквом је стању особа којој је потребна нега. Једно од најисплативијих решења јесте ово, али имаје у виду да једна део времена и ви морате да проведете у бризи и неговању старије особе.

Целодневна нега - дом за стара лица


Када је у питању домови за стара лица, јединио питање које може да се јави као проблем јесте цена старачког дома. Наиме, дом за стара лица београд нуди одличне услове за сва стара лица, односно за све кориснике. Домови за стара лица у Београду не праве разлику између корисника и свако може искористити своје право да буде у овој врсти установе. Углавном су сви домови за старе прилагођени потребама појединаца са различитим дијагнозама и потребама. Уколико старију особу сместите у дом за старе, онда ви нећете имате било какву обавезу према тој особи. Све ће бити на стручном и медицинском особљу у старачком дому. Вама су наравно дозвољене посете, али све што је у вези са негом и бригом је сада на страни оних који раде у дому за старе. Добро погледајте понуду старачких домова, јер се може десити да пронађете оне који одговарају вашој финансијској ситуацији.

Још једна опција - геронто домаћица


Уколико једна или више старијих особа живе саме, односно одвојено од вас, као њиховог најближег сродника и имају потешкоћа са функционисањем, онда би требало да размислите и о геронто домаћици. Геронто домаћице су оне особе које служе да помогну старијим лицима у обављању свакодненвних послова. Углавном можете ангажовати геронто домаћицу преко неког од геронтолошких центара и овде је све регуларно и по прописима. Потписаћете уговор, којим ћете се и ви и друга страна обавезати на поштовање одређених обавеза. Обично геронто домаћице бирају они који не се налазе у приличној тешкој ситуцији и којима није потребна целодневна нега. Имајте у виду да геронто домаћице углавном долазе на три сата у стан или кућу корисника. Уколико сматрате да је вашем ближњем потребна детаљнија нега, целодневна брига, онда је најбоља опција ипак приватни старачки дом.  

No comments:

Post a Comment